Melyek a swapügyletek előnyei?

  Az Akcentával alapfelszereltségként akár 1 évre előre is fedezheti vállalatát az árfolyamkockázattal szemben. Minden ügyfél számára személyre szabott ajánlatot készítünk.

  A swapügylet nem más, mint határidős ügylet idegen pénznemekkel. A fixen meghatározott tranzakció (külföldi fizetőeszközökkel) két részből áll össze. Az ügylet során pénzeszközök azonnali vásárlására vagy értékesítésére kerül sor A pénznemben bizonyos mennyiségű pénzeszközért B pénznemben.

  Ezt követően egy előre meghatározott munkanapon sor kerül a pénzeszközök megvásárlására vagy értékesítésére B pénznemben, bizonyos mennyiségű díjazás ellenében A pénznemben swapárfolyamon, melyet az ügylet megkötésekor rögzítettek a felek.

  Image

  Melyek a swap ügyletek előnyei?

  A forwardügylet megkötésével a vállalat azonnal bebiztosítja magát a jövőbeli váltóárfolyam szempontjából, és 3 hónap elteltével megvalósul a fizetőeszközök konverziója.

  Ideális megoldásról van szó, amennyiben a forwardárfolyam összhangban van az átváltási árfolyamok elvárt alakulásával, és megfelelő megoldás a vállalat pénzügyi terveihez. Abban az esetben, ha az importőr vagy exportőr helytelenül becsülte fel a jövőbeli bejövő átutalások vagy a kötelező kifizetések időpontjait, és egyúttal már megkötötte a forwardügyletet az inkasszóval/átutalással szemben, még mindig lehetősége van változtatni. Vagy meghosszabbítja (kitolja az ügylet kiegyenlítését), vagy lerövidíti (idő előtt kiegyenlíti) a forwardot swap segítségével.

  A swap feltételei és árának meghatározása azonos a forwardéval, azaz a forwardárfolyam a spotárfolyamtól mindössze a forwardpontokban különbözik.

  Példa a határidős kereskedelemre

  ÜGYFÉL – EXPORTŐR:

  (a példa a határidős ügyletből indul ki): Az ügyfélnek az eredeti paraméterek alapján június 30-án 100 000 euró összeget kellett kifizetnie a külföldi partnerének, ezt a tranzakciót forwarddal biztosította. A partner megüzente, hogy a termék késni fog 14 napot, így az ügyfél swapügyletet köt, meghosszabbítva az eredetileg meghatározott forwardot pontosan 14 nappal. Az ügyfél június 30-i dátummal 100 000 eurót vásárol aktuális árfolyamon, ezzel rendezi az eredetileg létrejött forwardot, egyúttal ugyanabban a pillanatban eladja a 100 000 eurót új, 14 napos fizetési határidővel.

  Az új forwardárfolyam értéke az aktuális árfolyamból fog kiindulni, módosítva az alapokat a forwardpontok által.

  ÜGYLETDÁTUMMŰVELET TÍPUSAÖSSZEG EURÓBANÜGYLET OLDALAFIZETÉSI HATÁRIDŐ HATÁRIDŐ

  alku

  03.30.

  Forward

  100.000

  eladás

  06.30.

  310,00

  elszámolás

  06.30.

  Swap/spot

  100.000

  vétel

  06.30.

  316,94

  alku

  06.30.

  Swap/ Forward

  100.000

  eladás

  07.14.

  317,50

  Amennyiben fordítva történik ugyanez, a cég kapja meg a pénzt korábbi időpontban az áruja ellenében. A meglévő forwardswap segítségével az anyagiak részben vagy teljesen elszámolhatók.

  A swapot lehet alkalmazni abban az esetben is, ha a cég egy bizonyos devizából a kívántnál nagyobb mennyiséggel rendelkezik, vagy épp fordítva: hiányzik neki egy másik, melyre lejárt kötelezettségeinek megfizetése miatt van szüksége.

  Swap segítségével egyszerre két, jelentős műveletet hajthat végre (spot és forward), amikor a hiányzó pénznemet ideiglenesen megvásárolja a nagy mennyiségben rendelkezésre álló másik pénznem értékesítésével. Majd nincs más dolga, mint a megállapodásban szereplő dátumon belül az előre meghatározott árfolyamon átválnia a pénzt.

  Image

  Mik a feltételei a forward lezárásának?

  • A Keretszerződés megkötése.
  • A jogi kötelezettségek teljesítése (LEI kiadása).
  • Pénzeszközök letétele, vagy dealing limit meghatározása.
  • Egy ügylet minimális összege 10 000 EUR vagy ennek megfelelő összeg más pénznemben
  • Az ügyfél pénzeszközeinek blokkolása
  • További információkért kértjük, olvassa el a határidős ügyletek egyéb feltételeit

  Az első forward típusú ügylet megkötését megelőzően a következőt kell elvégezni:

  • Keretszerződés megkötése
  • A megfelelő mellékletek kitöltése, melyek meghatározzák a feltételeket és szabályokat a határidős tranzakciók realizálásához
  • Belső fizetési számla (BFSZ) létrehozása a biztosíték vinkulálásának céljából

  A biztosítási műveletek megkötésével a szóban forgó szolgáltatást nyújtó összes résztvevő számára kötelezettség keletkezik az ezen ügyletek másik oldalán levőkkel szemben. Üzletkötőink bármikor szívesen megbeszélik Önnel az árfolyamkockázat biztosításának egyedi feltételeit, és javaslatot tesznek a legjobb megoldásokra.

  A határidős ügyletek megkötésekor az ügyfél bizonyos típusú kockázatokat vállal (a piaci, azaz árfolyam- és kamatkockázatot, a másik szerződő féllel kapcsolatos kockázatot, a likviditási kockázatot, a tőkeáttételi hatással kapcsolatos kockázatot). A kockázat minden esetben a határidős ügylet céljától és alkalmazási módjától függ. A keretszerződés aláírása és az üzletkötés előtt, valamint az Ön kérésére a kereskedők bármikor szívesen megmagyarázzák Önnek – akár szóban, akár írásban – a kockázatok típusait.

  Árfolyamaink

  Pénznem

  Vétel

  Eladás

  A kijelzett értékek csakis tájékoztató jellegűek, az aktuális árfolyam ügyében kérjük, hívja a 0680 102 436-ös, helyi tarifával hívható telefonszámot!. Az aktuális árfolyamokat bármikor megnézheti az Online Banking.