Mi a par forward?

  Az Akcentával alapfelszereltségként akár 1 évre előre is fedezheti vállalatát az árfolyamkockázattal szemben. Minden ügyfél számára személyre szabott ajánlatot készítünk.

  A par forward ugyanazon elvekből indul ki, mint a sztenderd forward, azaz a pontosan meghatározott összeg van biztosítva rögzített árfolyammal, adott időpontra. Abban különbözik a sztenderd forwardtól, hogy lehetőség van több forwardból álló sorozat összeállítására rendszeres esedékességgel. Az adott parforward-sorozat valamennyi forwardjának végső árfolyamát az egyes esedékességek átlagos, időbeli súlyozású forwardpontjai alapján határozzák meg. Az ilyen árfolyam az ügyfél számára rendszerint előnyösebb, mint az átlagos árfolyam a sztenderd forwardoknál.

  Image

  Melyek a par forward előnyei?

  A jövőbeni árfolyambiztonság formájában nyújtott szokásos előnyök mellett hasznos az összes lejáratra vonatkozó egységes árfolyam. Ezért az ügyfél nem kap minden lejáratra más forwardárfolyamot, mint a sztenderd forwardsorozatnál. Éppen ellenkezőleg, a rendszeres külföldi beszedések esetében lehetőség van az egyedi határidős ügyletek helyett egy fedezeti termék használatára.

  A par forward kötésekért nem számítunk fel semmilyen díjat.

  Példa a határidős kereskedelemre

  Exportőr ügyfél: Az ügyfél fizetéseket vár a külföldi vevőktől, akiknek 12 hónap leforgása alatt, azaz egészen 2020.05.15-ig fizetniük kell a leszállított áruért összesen 600 000 EUR összeget, mégpedig rendszeres, negyedévenkénti részletekben. A par forward megkötésével az ügyfél előre megkapja a változatlan árfolyam biztonságát, amelyen mind a négy átváltás fokozatosan megvalósul, egészen a fizetések végső időpontjáig.

  BEÉRKEZETT FIZETÉS DÁTUMA2019.05.15.2019.08.15.2019.11.15. 2020.02.14.2020.05.15.

  Azonnali eladási EUR/HUF árfolyam a forward megkötésének napján

  324,50

  Megállapodás szerinti Par forward árfolyam

  325,95

  325,95

  325,95

  325,95

  Sztenderd forward árfolyama

  324,95

  325,65

  326,27

  327,05

  Beérkezett fizetés EUR-ban

  150.000

  150.000

  150.000

  150.000

  A par forward teljes időtartama alatt minden lehívás az előre kialkudott forwardárfolyamon történik, további költségek nélkül.

  Ha az átváltási tranzakció nem valósul meg/nem számolják el a par forward előre meghatározott elszámolási napján egy határidőn belül, lehetséges a swapügylet segítségével elcsúsztatni az elszámolási napot, és ezáltal elodázni a lehívást a megfelelő időpontra. Ilyen esetben átértékeljük az eredetileg kialkudott forward részügyletet, és új forwardot kötünk az aktuális piaci értékek alapján.

  Image

  Mik a feltételei a forward lezárásának?

  • A Keretszerződés megkötése.
  • A jogi kötelezettségek teljesítése (LEI kiadása).
  • Pénzeszközök letétele, vagy dealing limit meghatározása.
  • Egy ügylet minimális összege 200 000 EUR vagy ennek megfelelő összeg más pénznemben
  • Az ügyfél pénzeszközeinek blokkolása
  • További információkért kértjük, olvassa el a határidős ügyletek egyéb feltételeit

  Az első forward típusú ügylet megkötését megelőzően a következőt kell elvégezni:

  • Keretszerződés megkötése
  • A megfelelő mellékletek kitöltése, melyek meghatározzák a feltételeket és szabályokat a határidős tranzakciók realizálásához
  • Belső fizetési számla (BFSZ) létrehozása a biztosíték vinkulálásának céljából

  Ha ez a termék felkeltette az érdeklődését, és úgy gondolja, előnyös eszközként tudná használni a vállalkozói tevékenységével összefüggő árfolyamkockázat csökkentésére, vegye fel velünk a kapcsolatot az AKCENTA CZ dealingszektorában!

  A határidős ügyletek megkötésekor az ügyfél bizonyos típusú kockázatokat vállal (a piaci, azaz árfolyam- és kamatkockázatot, a másik szerződő féllel kapcsolatos kockázatot, a likviditási kockázatot, a tőkeáttételi hatással kapcsolatos kockázatot). A kockázat minden esetben a határidős ügylet céljától és alkalmazási módjától függ. A keretszerződés aláírása és az üzletkötés előtt, valamint az Ön kérésére a kereskedők bármikor szívesen megmagyarázzák Önnek – akár szóban, akár írásban – a kockázatok típusait.

  Árfolyamaink

  Pénznem

  Vétel

  Eladás

  A kijelzett értékek csakis tájékoztató jellegűek, az aktuális árfolyam ügyében kérjük, hívja a 0680 102 436-ös, helyi tarifával hívható telefonszámot!. Az aktuális árfolyamokat bármikor megnézheti az Online Banking.