Mi a Devizaopció?

  Az Akcentával alapfelszereltségként akár 1 évre előre is fedezheti vállalatát az árfolyamkockázattal szemben. Minden ügyfél számára személyre szabott ajánlatot készítünk.

  A devizaopció pénzügyi eszköz egy konkrét devizapár kockázati fedezetére, amely megvédi az ügyfelet az árfolyam negatív alakulása esetén, egyúttal lehetővé teszi, hogy nyereségre tegyen szert a devizapiac ellenkező irányú alakulása esetén. Devizaopció vásárlásakor az ügyfél jogosult, de nem köteles előre meghatározott árfolyamon megvásárolni vagy eladni az adott devizát, előre meghatározott jövőbeli időpontban. E jog megszerzéséért az opció vevője az eladó félnek ún. opciós prémiumot fizet.

  Image

  Melyek a devizaopció előnyei?

  A devizaopció a határidős (forward) ügylethez hasonlóan lehetővé teszi, hogy az ügyfelek biztosítsák pénzeszközeiket a kedvezőtlen árfolyammozgások ellen. A forward üzlettel szemben azonban az ügyfélnek lehetősége van arra, hogy az ő szempontjából pozitív piaci fejlemények esetén ne használja ki az opciót, és az ügyletet az adott napon, a devizafedezeti árfolyamnál kedvezőbb, azonnali (spot) árfolyamon valósítsa meg. Az ügyfelek így részesedhetnek az árfolyam kedvező alakulásából.

  • Devizaopció vásárlása esetén az ügyfél nem köteles letenni pénzügyi biztosítékot, a vevő csak a vissza nem térítendő opciós prémiumot fizeti
  • Devizaopció eladása esetén az ügyfél köteles letenni pénzügyi biztosítékot, ebben az esetben azonban a prémiumot nála írják jóvá

  A devizaopció változatai

  • Vételi (call) opció - jogot biztosít a birtokosnak, hogy a jövőben a fő devizát a másodlagos devizáért vásárolja meg, előre meghatározott árfolyamon.

  • Eladási (put) opció - jogot biztosít a birtokosnak, hogy a jövőben a fő devizát (a devizapárban az első tag) a másodlagos devizáért (a devizapárban a második tag) eladja, előre meghatározott árfolyamon.

  Elszámolás szerinti változatokAmerikai opcióEurópai opció -

  a megállapodás és a lejárat napja között az opció birtokosa bármikor jogosult lehívni az opciót.

  az opció birtokosa az opciót csak a lejárat napján jogosult lehívni

  -

  Minden lehívás az amortizációs forward teljes időtartama alatt az előre kialkudott forwardárfolyamon történik, és nincsenek további költségei. Amennyiben szolgáltatásunk felkeltette érdeklődését, és úgy gondolja, előnyös eszköz lenne kockázatai csökkentésére vállalkozói tevékenységében, ne gondolkodjon tovább! Lépjen kapcsolatba velünk az AKCENTA CZ dealingszektorában!

  Image

  Mik a feltételei a forward lezárásának?

  • A Keretszerződés megkötése.
  • A jogi kötelezettségek teljesítése (LEI kiadása).
  • Pénzeszközök letétele, vagy dealing limit meghatározása.
  • Egy ügylet minimális összege 150 000 EUR vagy ennek megfelelő összeg más pénznemben
  • Az ügyfél pénzeszközeinek blokkolása
  • További információkért kértjük, olvassa el a határidős ügyletek egyéb feltételeit

  Az első forward típusú ügylet megkötését megelőzően a következőt kell elvégezni:

  • Keretszerződés megkötése
  • A megfelelő mellékletek kitöltése, melyek meghatározzák a feltételeket és szabályokat a határidős tranzakciók realizálásához
  • Belső fizetési számla (BFSZ) létrehozása a biztosíték vinkulálásának céljából

  A biztosítási műveletek megkötésével a szóban forgó szolgáltatást nyújtó összes résztvevő számára kötelezettség keletkezik az ezen ügyletek másik oldalán levőkkel szemben. Üzletkötőink bármikor szívesen megbeszélik Önnel az árfolyamkockázat biztosításának egyedi feltételeit, és javaslatot tesznek a legjobb megoldásokra.

  A határidős ügyletek megkötésekor az ügyfél bizonyos típusú kockázatokat vállal (a piaci, azaz árfolyam- és kamatkockázatot, a másik szerződő féllel kapcsolatos kockázatot, a likviditási kockázatot, a tőkeáttételi hatással kapcsolatos kockázatot). A kockázat minden esetben a határidős ügylet céljától és alkalmazási módjától függ. A keretszerződés aláírása és az üzletkötés előtt, valamint az Ön kérésére a kereskedők bármikor szívesen megmagyarázzák Önnek – akár szóban, akár írásban – a kockázatok típusait.

  Árfolyamaink

  Pénznem

  Vétel

  Eladás

  A kijelzett értékek csakis tájékoztató jellegűek, az aktuális árfolyam ügyében kérjük, hívja a 0680 102 436-ös, helyi tarifával hívható telefonszámot!. Az aktuális árfolyamokat bármikor megnézheti az Online Banking.