Mi az a csúsztatott fizetési határidejű forward?

  Az Akcentával alapfelszereltségként akár 1 évre előre is fedezheti vállalatát az árfolyamkockázattal szemben. Minden ügyfél számára személyre szabott ajánlatot készítünk.

  Amennyiben az importőr vagy exportőr nehezen tudja megbecsülni az inkasszó (pénzbeszedés) vagy átutalása jövőbeli határidejét, használhatja biztosításra a forwardot is csúsztatott fizetési határidővel. A csúsztatott fizetési határidejű forward ugyanolyan elvekből indul ki, mint a forward, azaz egy pontosan meghatározott összeg van biztosítva egy fix árfolyamra, ám különbség a csúsztatható fizetési határidő.

  Image

  Milyen előnyei vannak a határidős ügyleteknek?

  A forward elszámolásának egy előre meghatározott napját egy 3 hetes intervallum helyettesíti (1 héttel a fizetési határidő előtt és 2 héttel utána), ahol ezen időtartamon belül az átváltás bármelyik munkanapon megvalósulhat egyetlen tranzakció keretén belül, mégpedig az előre meghatározott árfolyamon.

  Ez az eszköz hasonlóképpen lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy jobban használják ki a fix árfolyamot kalkulációjuk során a pénzügyi tervezéskor.

  Példa határidős kereskedelem

  Importőr kliens: Az ügyfél 06. 30-án egy német eladótól árut vásárolt 100 000 euró értékben, 3 hónapos szállítási határidővel. Egyúttal nem ismeri pontosan az áru ellenében történő átutalás megvalósulásának napját, és nem szeretné kitenni magát az árfolyamváltozások kockázatainak. Az ügyfél 06. 30-án lezárja a forwardárfolyamot, méghozzá 09. 26. és 10. 14. közötti elszámolási időszakkal, amikor is bármelyik munkanapon, de legkésőbb 10. 14-én eurót vásárol.

  ÜgyfélSzállításÖsszegTelepülés

  Importőr

  3 hónap múlva

  100 000 EUR

  szeptember 26-tól október 14-ig

  Amennyiben szolgáltatásunk felkeltette érdeklődését, és úgy gondolja, előnyös eszközként tudná használni vállalkozói tevékenységével összefüggő árfolyamkockázatának csökkentésére, vegye fel velünk a kapcsolatot az AKCENTA CZ dealingszektorában!

  Image

  Mik a feltételei a forward lezárásának?

  • A Keretszerződés megkötése.
  • A jogi kötelezettségek teljesítése (LEI kiadása).
  • Pénzeszközök letétele, vagy dealing limit meghatározása.
  • Egy ügylet minimális összege 10 000 EUR vagy ennek megfelelő összeg más pénznemben
  • Az ügyfél pénzeszközeinek blokkolása
  • További információkért kértjük, olvassa el a határidős ügyletek egyéb feltételeit

  Az első forward típusú ügylet megkötését megelőzően a következőt kell elvégezni:

  • Keretszerződés megkötése
  • A megfelelő mellékletek kitöltése, melyek meghatározzák a feltételeket és szabályokat a határidős tranzakciók realizálásához
  • Belső fizetési számla (BFSZ) létrehozása a biztosíték vinkulálásának céljából

  A biztosítási műveletek megkötésével a szóban forgó szolgáltatást nyújtó összes résztvevő számára elkötelezettség keletkezik az ezen ügyletek másik oldalán levőkkel szemben. Üzletkötőink bármikor szívesen megbeszélik Önnel az árfolyamkockázat biztosításának egyedi feltételeit, és javaslatot tesznek a legjobb megoldásokra.

  A határidős ügyletek megkötésekor az ügyfél bizonyos típusú kockázatokat vállal (a piaci, azaz árfolyam- és kamatkockázatot, a másik szerződő féllel kapcsolatos kockázatot, a likviditási kockázatot, a tőkeáttételi hatással kapcsolatos kockázatot). A kockázat minden esetben a határidős ügylet céljától és alkalmazási módjától függ. A keretszerződés aláírása és az üzletkötés előtt, valamint az Ön kérésére a kereskedők bármikor szívesen megmagyarázzák Önnek – akár szóban, akár írásban – a kockázatok típusait.

  Árfolyamaink

  Pénznem

  Vétel

  Eladás

  A kijelzett értékek csakis tájékoztató jellegűek, az aktuális árfolyam ügyében kérjük, hívja a 0680 102 436-ös, helyi tarifával hívható telefonszámot!. Az aktuális árfolyamokat bármikor megnézheti az Online Banking.